[O1] Hałasująca tylna klapa kombi

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • almarxx
    Classic
    • 2012
    • 21

też mam przygody z zamkiem :?
    Czasami normalnie otwiera drzwi. Czasami mogę wejść tylko od pasażera. Czasami muszę otwierać szyby z pilota i wsiadać przez okna...
    A mało tego często i tak bywa że otworzą się normalnie ale już się nie dają zamknąć dopóki im się nie zrobi ciepło... i tak sobie jadę trzymając drzwi z nadmuchem na maxa
  • _buli_
    Drive
    • 2010
    • 88

Witam,

Na wstępie muszę przyznać, że w archeo nic nie znalazłem...

Do rzeczy - od kiedy ją posiadam, znaczy Octavię na nierównościach hałasuje mi tylna klapa. Wyeliminowałem luzy silniczka wycieraczki, plastików na klapie.

Spójrzcie na te zdjęcia - czy to nie są "kliny" które mają zapobiegać niechcianym dźwiękom ?
    U mnie jest między nimi przerwa po zamknięciu klapy - około 2 mm
    Załączone pliki

Komentarz

• kabanos
      RS
      • 2011
      • 4544
      • Octavia I combi (1U5)
      • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

Jeżeli klapa hałasuje tzn, że ma luz w zamku. Wg mnie dop regulacji mocowanie zamka, lub uchwytu, w który wchodzi zamek i powinno być ok.

>>>moja srebrna kombi strzała<<<

Komentarz

• _buli_
        Drive
        • 2010
        • 88

kabanos13,

Z czym to się je?

Komentarz

• kabanos
          RS
          • 2011
          • 4544
          • Octavia I combi (1U5)
          • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

Jak otworzysz bagążnik, to na dole masz uchwyt, w który wchodzi zamek. Przy uchwycie masz 2 śryby na torx. Można spróbowac podregulowac, tzn. przesunąc w dół, dla lepszego domknięcia. Jak to nie pomoże, to można, w zasadzie w pierwszej kolejności, przesmarowac uszczelkę jakimś płynem, pastą, do uszczelek oczywiście. Ja bym zaczął od uszczelki, jak smarowanie i regulacja nie pomoże, to jeszcze wchodzi w grę wymiana uszczelki. Niestety z czasem uszczelki się zużywają.

>>>moja srebrna kombi strzała<<<

Komentarz

• _buli_
            Drive
            • 2010
            • 88

kabanos13,

A po jaki grzyb te kliny po bokach klapy? Jaką rolę one pełnią ?

Komentarz

• Tomek_dx
              Rider
              • 2008
              • 398

_buli_, Dobrze kombinujesz moim zdaniem z tymi klinami. Wymień na nowe pewnie kosztuja jakieś grosze w ASO i je wyreguluj aby przy zamykaniu klapa wchodziła na lekki wcisk. Moim zdaniem one własnie "hamują" klapę przy zamykaniu i powinny dokładnie przylegać na wcisk. Jak dodatkowo przy zamkniętej klapie będziesz miał lekki luz szarpiąc za klapę bez otwierania to trzeba by było faktycznie lekko podciagnąc zamek klapy.
              Tomek

Komentarz

• olo2411
                Drive
                • 2008
                • 53

u mnie pomogło odkręcenie gum, znajdujących się na rogach klapy. takie czarne okrągłe wkręcane
                Po 8 latach 1.9TDI ASV auto zmieniło właściciela

Komentarz

• dontak
                  Rider
                  • 2008
                  • 586
                  • Octavia III combi (5E5)
                  • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Zamieszczone przez _buli_
                  A po jaki grzyb te kliny po bokach klapy? Jaką rolę one pełnią ?
                  Te kliny właśnie umożliwiają regulację "docisku" klapy. Luzujesz śrubę (torx - zdjęcie nr1 - środkowa śruba) i regulujesz. Jeżeli klapa hałasuje to przesuwasz klin do góry a jak się nie domyka to w dół. U mnie pomogło wyeliminować hałas.
                  OIII 1.2 TSI 105 KM

Komentarz

Pracuję...